Bez modrý - Sambucus caerulea


Výška: keř 2 - 4 m.

Plod: černé plodenství, hustě ojiněné modrostříbrným povlakem. Působí velmi dekorativně.

Květ: květenství je lata bílozelených vonných kvítků.

Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunné, polostinné.

Půda: písčita, hlinitá i jílovitá

Jedlé části: plod, květ.

Poživatelnost za čerstva*: 7?/10 - velmi chutné

Poživatelnost po úpravě*: 9/10 - vynikající

Chuť: sami jsme plody neměli čest ochutnat, ale dle dostupné literatury patří mezi nejlepší z celého rodu bezů. Je zároveň nejvyužitelnějším druhem. Květy v sirupu nebo trojobalu prý chutnají jako květy bezu černého.

Využití: plody se mohou jíst čerstvé, ale především se konzervují, kvasí, suší nebo se z nich vyrábí tzv. ovocné kůže dle původních amerických receptur.

 

Bez červený (=hroznatý) - Sambucus racemosa


Výška: keř 1 - 2 m.

Plod: hrozen červených drobných plůdků.

Květ: květenství je hrozen bílozelených kvítků.

Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunné, polostinné, stinné.

Půda: písčita, hlinitá i jílovitá

Jedlé části: plod, květ.

Poživatelnost za čerstva*: 0 (5)/10 - nepoživatelné (dobré)

Poživatelnost po úpravě*: 8/10 - velmi dobré

Chuť: syrové plody nemají takovou nepříjemnou pachuť plodů bezu černého, nicméně stejně jako bez černý by se neměl za syrova užívat ani bez červený. Doporučujeme tedy plody upravit a přefiltrovat od semen, aby se zcela minimalizoval obsah nežádnoucích látek, který je právě v semenech a nezralých plodech, v menší míře i v čerstvých zralých plodech. Nicméně uváděná jedovatost v některé literatuře je přehnaná. Marmelády, želé, ovocné kůže a další výrobky jsou chuťově velmi dobré.

Využití: plody se především vaří na marmeládu, džem, želé, nebo se z nich vyrábí tzv. ovocné kůže dle původních amerických receptur.


DomůDomů