Réva amurská - Vitis amurensis
Výška: liána, až 15 m.
Plod: tmavě modrá ojíněná bobule v hroznu, velká kolem 9 - 14 mm.
Květ: zelenožlutý hrozen.
Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.
Stanoviště: slunečné, polostinné.
Půda: písčitá, kamenitá i hlinitá, pH neutrální.
Jedlé části: plod.
Poživatelnost za čerstva*: 9/10 - vynikající
Poživatelnost po úpravě*: 8/10 - velmi chutné
Chuť: plody jsou velmi dobré, kořenité, sladkokyselé chuti a velmi šťavnaté. Kulturní odrůdy révy vinné jsou proti této révě amurské poněkud chuťově fádnější, avšak samozřejmě větší.
Využití: plody se jedí syrové a v kulinářství mají použit totožné, jako plody révy vinné. Ohromnou výhodou révy amurské je fakt, že v našich podmínkách NETRPÍ CHOROBAMI, čehož se i využívá při křížení tohoto druhu s révou vinnou.
Réva Koignetové - Vitis coignetiae
Výška: liána, až 15 m.
Plod: tmavě modrá ojíněná bobule v hroznu, velká kolem 12 mm.
Květ: zelenožlutý hrozen.
Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.
Stanoviště: slunečné, polostinné.
Půda: písčitá, kamenitá i hlinitá, pH neutrální.
Jedlé části: plod.
Poživatelnost za čerstva*: 8/10 - velmi chutné
Poživatelnost po úpravě*: 8/10 - velmi chutné
Chuť: plody jsou velmi dobré, kořenité, sladkokyselé chuti a velmi šťavnaté. Někomu ale může být na obtíž mírná štiplavost na rtech a jazyku, kterou způobují zřejmně třísloviny ve slupce.
Využití: plody se jedí syrové a v kulinářství mají použití totožné, jako plody révy vinné nebo amurské. Dokonce vyniknou lépe, neboť jsou aromatičtější. Ohromnou výhodou révy Koignetové, stejně, jako amurské je fakt, že v našich podmínkách NETRPÍ CHOROBAMI.