Hlošina úzkolistá - Elaeagnus angustifolia

 

Výška: keř nebo malý strom do 8 metrů.

Plod: podlouhlá zelená stříbrně ojíněná peckovice, velká kolem 15 mm. 

Květ: drobný zelenožlutý čtyřplátečný, vonný. 

Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunečné i polostinné.

Půda: písčitá, hlinitá, jílovitá.

Jedlé části: plod.

Poživatelnost za čerstva*: 3/10 - nepříliš dobré

Poživatelnost po úpravě*: ?/10 - není známo 

Chuť: sladkokyselá, ale natrpklá a velmi suchá, až práškovitá dužnina nedovoluje si na čerstvých plodech pochutnat. Údajně každá rostlina chutná trochu odlišně. Lépe má prý chutnat zpracovaná např. na mouku.

Využití: plody se dčíve v jižních zemích a v Orientu využívaly četně. Známa je příprava mouky ze sušených plodů, jež má chutnat po ořechách.

 

Hlošina okoličnatá - Elaeagnus umbellata

 

Výška: keř do 4,5 metrů.

Plod: kulatý, červený, velký kolem 6 - 9 mm. 

Květ: drobný zelenobílý čtyřplátečný.

Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunečné i polostinné.

Půda: písčitá, hlinitá, jílovitá.

Jedlé části: plod.

Poživatelnost za čerstva*: 9/10 - vynikající

Poživatelnost po úpravě*: 8/10 - velmi chutné 

Chuť: za ideální zralosti je chuť výborná, sladkokyselá, využitelná ve všech směrech. Stejně jako u hlošiny mnohokvěté, jen plody jsou menší, avšak rostlina jich vyprodukuje o mnoho více.

Využití: plody mají velké využité ve sladkých dezertech, marmeládách, džemech nebo želé. Plody jsou také léčivé a obsahují až 16x více karotenů a lykopenu, než rajčata!

 

Hlošina mnohokvětá - Elaeagnus multiflora

 

Výška: keř do 3,5 metrů.

Plod: podlouhlý červený, velký kolem 10 - 15 mm. 

Květ: drobný zelenožlutý čtyřplátečný.

Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunečné i polostinné.

Půda: písčitá, hlinitá, jílovitá.

Jedlé části: plod.

Poživatelnost za čerstva*: 9/10 - vynikající

Poživatelnost po úpravě*: 8/10 - velmi chutné 

Chuť: za ideální zralosti je chuť výborná, sladkokyselá, využitelná ve všech směrech.

Využití: plody mají velké využité ve sladkých dezertech, marmeládách, džemech nebo želé.

 



DomůDomů