Kalina obecná - Viburnum opulus


Výška: 5 m.

Plod: červená jednosemenná bobule, rostoucí v latě. Dozrává v září, ale sklízí se nejlépe po mrazících.

Květ: květenství je lata bílých ozdobných kvítků.

Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunné, polostinné.

Půda: písčita, hlinitá i jílovitá

Jedlé části: plod.

Poživatelnost za čerstva*: 2/10 - nechutné

Poživatelnost po úpravě*: 7/10 - chutné

Chuť: plody jsou za čerstva nahořklé a páchnou po myšině. Vařené v marmeládě jsou však zcela odlišné a jsou chutné.

Využití: ačkoliv zralé plody se dají jíst i syrové, doporučujeme plody konzmovat pouze po tepelné úpravě, používají se na marmelády, kde je jejich chuť poměrně dobrá a díky obsahu pektinu v plodech je marmeláda nejen přirozeně zahuštěná, ale i zdravá. Nedoporučujeme jíst plody syrové, podobně jako třeba bez černý obsahují v čerstvém stavu stopové množství jedovatých látek, které se varem vytrácí. Kalina obecná je také naše původní dřevina, hodící se do každé okrasné i užitkové zahrady či do ekozahrady.

 

Kalina tušalaj - Viburnum lantana


Výška: 5 m.

Plod:  jednosemenná bobule červené, za plné zralosti černé barvy, rostoucí v latě. Dozrává v srpnu až září.

Květ: květenství je i přes 10 cm široká lata bílých ozdobných kvítků.

Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunné, polostinné.

Půda: hlinitá i jílovitá, mírně kyselá až alkalická.

Jedlé části: plod po tepelné úpravě.

Poživatelnost za čerstva*: 0/10 - nepoživatelné

Poživatelnost po úpravě*: 5/10 - dobré

Chuť: plody jsou za čerstva prakticky nejedlé. Vařené v marmeládě jsou však jedlé.

Využití: pokud chceme plody konzumovat, konzmujeme je raději pouze po tepelné úpravě, používají se na marmelády, kde je jejich chuť poměrně dobrá.Nedoporučujeme jíst plody syrové, podobně jako třeba bez černý obsahují v čerstvém stavu stopové množství jedovatých látek, které se varem vytrácí. Celkově je kalina tušalaj spíše rostlinou okrasnou - poživatelnou jen v nouzi, přesto, že zralé vařené plody jedovaté nejsou.

 

Kalina severoamerická - Viburnum lentago



Výška: 6 - 9 m.

Plod:  jednosemenná bobule tmavě modré barvy, rostoucí v latě.

Květ: květenství je lata bílých ozdobných kvítků, podobných bezu.

Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunné, polostinné.

Půda: hlinitá i jílovitá, mírně kyselá až mírně alkalická.

Jedlé části: plod.

Poživatelnost za čerstva*: 9/10 - vynikající

Poživatelnost po úpravě*: 9/10 - vynikající

Chuť: plody jsou vynikající, velmi sladké chuti. Čerstvé trochu připomínají čerstvé datle, sušené zase sušené datle, s moučnější dužninou.

Využití: plody se jedí syrové, sušené i tepelně upravené v marmeládách, koláčích a jiných moučnících.

Výsev: Semena jsou stratifikována chladem, jsou proto dobře připravena k výsevu, který se provádí do vlhké jemné zeminy při teplotě 20/30°C. U části semen se může stát, že semena "přeleží" do druhého roku, v tom případě je zapotřebí výsev dát před zimou na zhruba 12 týdnů do ledničky a před jarem opět teplotu zvýšit na požadovaných 20 a více °C.

Kalina višňolistá - Viburnum prunifolium



Výška: 2 - 5 m.

Plod:  jednosemenná bobule tmavě modré barvy, rostoucí v latě.

Květ: květenství je lata bílých ozdobných kvítků, podobných bezu.

Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunné, polostinné.

Půda: hlinitá i jílovitá, mírně kyselá až mírně alkalická.

Jedlé části: plod.

Poživatelnost za čerstva*: 9/10 - vynikající

Poživatelnost po úpravě*: 9/10 - vynikající

Chuť: plody jsou vynikající, velmi sladké chuti. Čerstvé trochu připomínají čerstvé datle, sušené zase sušené datle, s moučnější dužninou. Chutnají velmi podobně jako kalina severoamerická.

Využití: plody se jedí syrové, sušené i tepelně upravené v marmeládách, koláčích a jiných moučnících.

Kalina klikvová - Viburnum trilobum


Výška: do 3 m.

Plod: červená jednosemenná bobule, rostoucí v latě. Dozrává v září, ale sklízí se nejlépe po mrazících.

Květ: květenství je lata bílých ozdobných kvítků.

Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunné, polostinné.

Půda: písčita, hlinitá i jílovitá

Jedlé části: plod.

Poživatelnost za čerstva*: 6/10 - dobré

Poživatelnost po úpravě*: 9/10 - vynikající

Chuť: plody na rozdíl od kaliny obecné nemají pachuť po myšině a hořčiny. Čerstvé jsou nakyslé bez pachutí,vařené v marmeládě jsou velmi dobré a naložené jako brusinky k masu jsou vynikající.

Využití: plody se zavařují, nakládají jako brusinky, nakládají do soli, suší a také se z nich vyrábí marmelády, želé a sirupy.


DomůDomů