Růže svraskalá - Rosa rugosa


Výška: 1 - 2 metry.

Plod: červená bobule, velká až 4 cm, zraje v září, ale sklízí se až do prosince. Před zimou dužnina změkne a dá se dobře vycucnout. Dutina plodu je vyplněna množstvím semen s chloupky, které mohou dráždit na jazyku. Výnosnost je mnohem větší, než u růže šípkové.

Květ: je široký až 10 cm, růžový až fialový, vonný.

Odolnost: Plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunné, polostinné.

Půda: písčitá, hlinitá i jílovitá. 

Jedlé části: Plod, květ, výhonky, semena.

Poživatelnost za čerstva*: 8/10 - chutné

Poživatelnost po úpravě*: 9/10 - vynikající

Chuť: plody jsou sladkokyselé, příjemné chuti bez nepříjemných pachů či hořčin.

Využití: plody se jedí čerstvé, používají se na marmelády, sirupy, vína, likéry a suší se do čajů, obsahují množství vitaminu C (obsah vit. C je až 2,75% sušiny). Okvětní plátky se máčí ve vodě, obalují v cukru a zdobí se s nimi dezerty. Mladé výhonky se vaří jako zelenina, semena se melou a přidávají do moučných směsí, kvůli obsahu vitaminu E.

 

Růže bedrníkolistá - Rosa pimpinellifolia


Výška: 75 - 125 cm.

Plod: rudě červená až černá bobule, velká do 2 cm, zraje v září, ale vydrží na rostlinách až do zimy. Dutina plodu je vyplněna množstvím semen s chloupky, které mohou dráždit na jazyku a v dutině ústní. 

Květ: je široký kolem 5 cm, bílý, vonný.

Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunné, polostinné.

Půda: propustnější, pH neutrální až mírně vápnitá.

Jedlé části: plod, květ, výhonky, semena.

Poživatelnost za čerstva*: 7/10 - chutné

Poživatelnost po úpravě*: 8/10 - chutné

Chuť: plody jsou velmi sladké, příjemné chuti.

Využití: plody se jedí čerstvé, používají se na marmelády, sirupy, vína, likéry a suší se především do čajů. Obsahují více vitaminu C, než růže šípková. Čaj z šípků růže bedrníkolisté je nasládlý a velmi barevný, plody obsahují množství zdraví prospěšného barviva. Okvětní plátky se máčí ve vodě, obalují v cukru a zdobí se s nimi dezerty. Mladé výhonky se vaří jako zelenina, semena se melou a přidávají do moučných směsí, kvůli obsahu vitaminu E.

 

 

Růže dužnoplodá - Rosa villosa


Výška: 1 - 2 metry.

Plod: červená bobule, velká až 4 cm, zraje koncem srpna a v září. Dužnina ale zcela změkne až několik týdnů po botanické zralosti. Dutina plodu je vyplněna množstvím semen s chloupky, které mohou dráždit na jazyku. Výnosnost je mnohem větší, než u růže šípkové.

Květ: je široký až 7 cm, růžový až fialový, vonný.

Odolnost: Plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunné, polostinné.

Půda: písčitá, hlinitá i jílovitá. 

Jedlé části: Plod, květ, semena.

Poživatelnost za čerstva*: 9/10 - vynikající

Poživatelnost po úpravě*: 9/10 - vynikající

Chuť: plody jsou sladkokyselé, příjemné chuti bez nepříjemných pachů či hořčin. Tento druh má plody nejvyužitelnější, neboť vytváří mnoho dužniny.

Využití: plody se jedí čerstvé, používají se na marmelády, sirupy, vína, likéry a suší se do čajů, obsahují množství vitaminu C. Okvětní plátky se máčí ve vodě, obalují v cukru a zdobí se s nimi dezerty. Semena se melou a přidávají do moučných směsí, kvůli obsahu vitaminu E.

 


DomůDomů