Višeň obecná - Prunus cerasus 

 

Výška: 4 - 10 m

Plod: kulovitá červená, za plné zralosti velmi tmavě červená peckovice. 

Květ: jako u třešní; bílý pětiplátečný. 

Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunečné i polostinné.

Půda: hlinitá, jílovitá.

Jedlé části: plod.

Poživatelnost za čerstva*: 7/10 - chutné

Poživatelnost po úpravě*: 9/10 - vynikající

Chuť: plody višnových semenáčů jsou nejčastěji kyselejší chuti s typickým višňovým aroma. Plně vyzrálé jsou chutné i za čerstva.

Využití: plody se upravují na mnoho způsobů. Nejčastěji se zavařují, kvasí na víno, pečou ve skladkých pokrmech apod. Jejich aroma se využívá také v likérech.

Výsev: Semena jsou stratifikována chladem, jsou proto dobře připravena k výsevu, který se provádí do vlhké jemné zeminy při teplotě 20/30°C. U části semen se může stát, že semena "přeleží" do druhého roku, v tom případě je zapotřebí výsev dát před zimou na zhruba 12 týdnů do ledničky a před jarem opět teplotu zvýšit na požadovaných 20 a více °C.

 

*Poživatelnost zjednodušeně popisuje chuť a využitelnost rostliny na stupnici 0-10, kdy 0 je nepoživatelné a 10 je nejchutnější.

 

Poznámka:

Tropik.cz nemůže převzít jakoukoli odpovědnost za případné nežadoucí účinky z požití rostlin.


DomůDomů