Muchovník kanadský - Amelanchier canadensis


Výška: keř nebo malý strom 2 - 6 metrů vysoký.

Plod: tmavofialová malvice, velká až kolem 15 mm, zraje koncem června. 

Květ: je pětiplátečný, bílý, tvaru květu třešní.

Odolnost: Plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunné, polostinné.

Půda: písčitá, hlinitá i jílovitá. 

Jedlé části: Plod.

Poživatelnost za čerstva*: 7/10 - chutné

Poživatelnost po úpravě*: 10/10 - vynikající

Chuť: čerstvé plody jsou sladké, chutnají jako borůvky s aroniovou příchutí. Nejlépe jejich chuť vynikne po tepelné úpravě třeba v marmeládě, kde jsou ze všech muchovníků zřejmě nejlepší. Zatímco v čerstvém stavu jsou chutnější jiné druhy muchovníků.

Využití: plody se jedí čerstvé, používají se na marmelády, sirupy, vína, likéry a suší se jako rozinky.

 

Muchovník Lamarkův - Amelanchier Lamarckii


Výška: keř nebo malý strom 2 - 6 metrů vysoký.

Plod: růžová malvice, velká až kolem 15 mm, zraje koncem června. 

Květ: je pětiplátečný, bílý, tvaru květu třešní.

Odolnost: Plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunné, polostinné.

Půda: písčitá, hlinitá i jílovitá. 

Jedlé části: Plod.

Poživatelnost za čerstva*: 10/10 - vynikající

Poživatelnost po úpravě*: 9/10 - vynikající

Chuť: plody jsou opravdu vynikající sladkokyselé chuti s "růžovou" a jablečnou příchutí a spolu s hlohem vratičolistým a hlohem měkkým jsou nejchutnější malvicí vůbec.

Využití: plody se jedí čerstvé, používají se na marmelády, sirupy, vína, likéry a suší se jako rozinky.

 

 

Muchovník hladký - Amelanchier laevis


Výška: keř nebo malý strom 2 - 6 metrů vysoký.

Plod: světle fialová malvice, velká do 20 mm, zraje koncem června. 

Květ: je pětiplátečný, bílý, tvaru květu třešní.

Odolnost: Plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunné, polostinné.

Půda: písčitá, hlinitá i jílovitá. 

Jedlé části: Plod.

Poživatelnost za čerstva*: 10/10 - vynikající

Poživatelnost po úpravě*: 9/10 - vynikající

Chuť: čerstvé plody jsou chuťově velmi podobné muchovníku Lamarkovému (Amelanchier Lamarckii). Jsou vynikající chuti s jablečnou příchutí a decentním aroma růží.

Využití: plody se jedí čerstvé, používají se na marmelády, sirupy, vína, likéry a suší se jako rozinky. Díky obsahu zdraví prospěšných barviv anthokyanů jsou také plody užívány v tradičních lidových medicínách.

 

Muchovník olšolistý - Amelanchier alnifolia


Výška: keř nebo malý strom 2 - 6 metrů vysoký.

Plod: tmavofialová malvice, velká i přes 20 mm, zraje koncem června. 

Květ: je pětiplátečný, bílý, tvaru květu třešní.

Odolnost: Plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunné, polostinné.

Půda: písčitá, hlinitá i jílovitá. 

Jedlé části: Plod.

Poživatelnost za čerstva*: 9/10 - vynikající

Poživatelnost po úpravě*: 9/10 - vynikající

Chuť: čerstvé plody jsou sladké, velmi chutné, připomínající borůvky, ale zcela se k borůvkám přirovnat nedají. Je to specifické ovoce bobulovité ovoce skvělé chuti, které by nemělo chybět na žádné zahradě.

Využití: plody se jedí čerstvé, používají se na marmelády, sirupy, vína, likéry a suší se jako rozinky. Díky obsahu zdraví prospěšných barviv anthokyanů jsou také plody užívány v tradičních lidových medicínách.


DomůDomů