Jeřáb muk - Sorbus aria

 

Výška: až 12 cm.

Plod: červená malvice rostoucí v chocholíku, velká kolem 1 cm. 

Květ: bílé chocholičnaté květenství. 

Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunečné, polostinné.

Půda: hlinitá i jílovitá, pH neutrální až mírně alkalické.

Jedlé části: plod.

Poživatelnost za čerstva*: 4-7/10 - nepříliš dobré-chutné

Poživatelnost po úpravě*: 8/10 - chutné

Chuť: syrové čerstvé plody jsou poněkud suché, ale sladké a aromatické. Nejlepší ke konzumaci jsou plody zhniličkovatělé, to mají velmi příjemnou chuť připomínající mišpule. 

Využití: plody se jedí především zhniličkovatělé, zavařují se, zpracovávají na džem, případně se suší na čaj.

 

 

Jeřáb prostřední - Sorbus intermedia

 

Výška: až 12 m.

Plod: červenooranžová malvice rostoucí v chocholíku, velká kolem 1 - 1,5 cm. 

Květ: bílé chocholičnaté květenství. 

Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunečné, polostinné.

Půda: hlinitá i jílovitá, pH neutrální až mírně alkalické.

Jedlé části: plod.

Poživatelnost za čerstva*: 4-7/10 - nepříliš dobré-chutné

Poživatelnost po úpravě*: 8/10 - velmi chutné

Chuť: syrové čerstvé plody jsou poněkud suché, ale sladké a aromatické. Nejlepší ke konzumaci jsou plody zhniličkovatělé, to mají velmi příjemnou chuť připomínající mišpule. 

Využití: plody se jedí především zhniličkovatělé, zavařují se, zpracovávají na džem, případně se suší na čaj.

 

Jeřáb oskeruše - Sorbus domestica

 

Výška: strom, 15 - 25 (35) m.

Plod: zelenožlutá, načervenalá malvice, velká až 3-4 cm. 

Květ: strom kvete množstvím bílých růžokvětých květů v chocholíku.

Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunečné až polostinné.

Půda: hlinitá, neutrální.

Jedlé části: plod.

Poživatelnost za čerstva*: 4-8/10 - velmi chutné

Poživatelnost po úpravě*: 9/10 - vynikající

Chuť: oskeruše je u nás jedna z nejtypičtějších zástupců netradičního ovoce, které zažívá "boom". Obvyklá je pouze na jihovýchodní Moravě, ale začíná se pěstovat po celé republice. Čerstvé plody jsou trpké, jedí se, podobně jako mišpule, až po zhniličkovatění nebo jiné úpravě. Po zhniličkovatění mají dobrou ovocnou chuť a dužninu kašovité konzistence.

Využití: plody se jedí zhniličkovatělé, upravené na džem, želé, šťávu nebo se často pálí na oskerušovici (či oskorušovicu), která má své typické aroma a chuť. Strom je v zahradě mohutnou a krásnou solitérou.

 



DomůDomů