Kdoulovec japonský - Chaenomeles japonica

 

Výška: 100 - 250 cm.

Plod: žlutozelená aromatická malvice, velká kolem 5 cm. 

Květ: růžový až červený. 

Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.

Stanoviště: slunečné, polostinné.

Půda: hlinitá, jílovitá i písčitá, pH neutrální.

Jedlé části: plod.

Poživatelnost za čerstva*: 5/10 - dobré

Poživatelnost po úpravě*: 8/10 - velmi chutné

Chuť: syrové plody jsou velmi kyselé. Plody zpracované jsou výborné v kombinaci s jablky, skořicí či badyánem. 

Využití: plody se za syrova používají jako náhražka citronu, jinak se spíše zpracovávají na marmeládu, která je velmi dobrá a podobná marmeládě z pravých kdoulí. Dále se plody strouhají spolu s jablky do závinu. Celé plody se dříve dávaly do skříně s oblečením, jako odháněč šatních molů.

 


DomůDomů