Kdoulovec japonský - Chaenomeles japonica
Výška: 100 - 250 cm.
Plod: žlutozelená aromatická malvice, velká kolem 5 cm.
Květ: růžový až červený.
Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.
Stanoviště: slunečné, polostinné.
Půda: hlinitá, jílovitá i písčitá, pH neutrální.
Jedlé části: plod.
Poživatelnost za čerstva*: 5/10 - dobré
Poživatelnost po úpravě*: 8/10 - velmi chutné
Chuť: syrové plody jsou velmi kyselé. Plody zpracované jsou výborné v kombinaci s jablky, skořicí či badyánem.
Využití: plody se za syrova používají jako náhražka citronu, jinak se spíše zpracovávají na marmeládu, která je velmi dobrá a podobná marmeládě z pravých kdoulí. Dále se plody strouhají spolu s jablky do závinu. Celé plody se dříve dávaly do skříně s oblečením, jako odháněč šatních molů.