Jaltomata procumbens - lileček poléhavý

 

 

U nás poměrně neznámá lilkovitá rostlina s malými, kulatými černými plody, chutí připomínající papriky a rajčata, pochází z Mexika. Pěstuje se však mnohem snadněji, než papriky i rajčata! První plody dozrávají již 3 měsíce po výsevu a zrají až do prvních mrazíků. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že je to jedna z neperspektivnějších plodových zelenin, díky své nenáročnosti, bohaté plodnosti (skutečně několik set plodů na rostlinu) a jako jedna z mála plodových zelenin nemívá škůdce ani choroby! Jediná "nevýhoda" je sběr množství plodů. Plody se dají pojídat čerstvé nebo se z nich připravuje řada mexických jídel, různé čalamády, dělali jsme z nich i sladké džemy, které chutí připomínaly jahodový džem. Plody totiž nemají zásadní chuť, která by z nich dělala zeleninu, použitelnou pouze "na slano".

Dejte si však pozor na záměnu s lilkem černým, který u nás roste planě. Rozlišovací znaky jsou, že jaltomata má listy, větve i plody zcela lysé, lesklé a velmi křehké a šťavnaté, zatímco lilek černý má obzvláště plody matné, větve ochlupené a celá rostlina více dřevnatí. Jaltomata má navíc tmavě- fialovozelenou dužninu, zatímco lilek černý výrazněji světle zelenou. 

 

Ilustrační foto:

 



DomůDomů