Physalis ixocarpa - mochyně mexická 

 

Tomatillo je jedna z nejoblíbenějších zelenin v Mexiku, kde se z něj dělají nejrůznější pokrmy, nejznámější je zelená omáčka, "Salsa Verde". Výhodou tohoto druhu mochyně je především to, že se mohou zpracovávat i ne zcela zralé plody (což například u mochyně peruánské, zahradní nebo židovské nelze, jelikož tyto jsou nezralé jedovaté). Další velkou výhodou je velikost plodů, ty mohou dorůst až velikosti menšího rajčete! Zralé plody se na sluníčku zbarvují do fialova, pokud jsou zastíněné, tak do žluta. Pokud jsou zralé, jsou nasládlé, šťavnaté a křupavé. Nezralé mají spíše zeleninovou chuť a používají se především na tepelné úpravy. Rostlina je velmi plodná, z jedné můžete získat i kolem stovky plodů! Doporučuji z plodů udělat džem, do kterého můžete přidat jakékoli jiné ovoce, nebo jej nechat pouze z mochyní. Je ale potřeba přidat více pektinu, neboť plody jsou vodnaté a samy pektin neobsahují.

Pěstování a jistota sklizně je větší, než u paprik a i u rajčat, protože rostliny nepodléhají chorobám a škůdcům, ačkoli se vyjímečné můžeme setkat s plísní bramborovou jako na rajčatech, to ale pouze na jednotlivých plodech a celou roslinu to dle mých zkušeností nezahubí. Pokud zajistíme rostlině výživnou půdu a dostatek vláhy, můžeme se těšit na jistou obrovskou úrodu.

 

Ilustrační foto:


DomůDomů