Physalis peruviana - mochyně peruánská


Mochyně peruánská, známá také pod názvy "Inka třešeň" nebo "zlato Inků" je vlastně zelenina, podávaná jako ovoce. Její chuť je skutečně ovocná, připomíná různé tropické plody, ananasem počínaje, marakujou konče.

Pěstování je velmi snadné, dbáme jen na to, aby měla rostlina co možná nejdelší vegetační dobu. Koncem zimy nebo začátkem jara si napěstujeme sadbu a v květnu vysadíme ven na předem pohnojený záhon. Pak už jen zaléváme a jednou měsíčně hnojíme a čekáme do konce července na první žlutooranžové zralé plody, které pak sbíráme až do konce září i do října, než začnou ranní teploty klesat pod -3°C. Další rok zjara se vyplatí napěstovat si další sadbu. Rostliny jsou sice schopny přezimovat při teplotách nad 0°C, ale po zimování nebývají v dobré kondici a někdy jim regenerace a nástup do plodnosti trvá déle, než mladým semenáčkům.

 

 

Ilustrační foto:


DomůDomů